Moja mirovina

Kako do više mirovine iz drugog stupa?

Svakog mjeseca, 5% vaše bruto plaće se izdvaja i uplaćuje u tzv. drugi stup, odnosno na vaš osobni račun u obveznom mirovinskom fondu. Taj novac mirovinska društva investiraju na tržištima kapitala s ciljem ostvarivanja prinosa. S obzirom na strategiju ulaganja, a sa time i na prinose i rizike, mirovinski fondovi drugog stupa se mogu podijeliti na tri kategorije:

Kategorija A:

Kategorija B:

Kategorija C:

Ako kategoriju fonda niste odabrali sami, dodijelio vam ju je REGOS. Do 2019. godine, REGOS je osiguranike automatski raspoređivao u kategoriju B. Novi zaposlenici danas se dodjeljuju u kategoriju A. Ako je vama preostalo više od 10 godina do stjecanja uvjeta za starosnu mirovinu, razmislite da li bi vam se isplatilo prebaciti u kategoriju A koja je do sada imala više prinose. Kada vam dan umirovljenja bude bliži od 10 godina, REGOS će vas automatski prebaciti u kategoriju B, a 5 godina prije u kategoriju C.

Kategoriju svog fonda možete besplatno promijeniti jednom godišnje, u mjesecu svog rođenja, s osobnom iskaznicom na šalteru REGOS-a u bilo kojoj poslovnici FINA-e ili online ovdje.